Exhibition Ante Tadić, White frames – white seagulls – CZK Omiš

[singlepic id=9 w= h=]

Grandson from the Okruk, 2014. 24×24 cm

13.07.2016 u 21,00 sati otvara se izložba “Bijeli okviri – bijeli galebovi” slikara Ante Tadića u  Ilirskom sjemeništu u Omišu, galerija AZ. Organizator izložbe je Centar za kulturu Omiš. Radi se tehnici dalmatinske naive na staklu.

Ante Tadić (Anto) rođen je 1947. u Velikoj Brusnici u Hrvatskoj Posavini. Pedagošku akademiju završio je 1975. godine u Splitu gdje i danas živi i radi. Izlagao je samostalno, kao i na više skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

Svi Tadićevi radovi prikazuju prizore suvremenog, ali posve mirnog života. To su ljupke žanr scene s ljudima uhvaćenima u trenucima rada, slavlja i dokolice. Tadić pomno prati svaki, njemu zanimljiv događaj i ne primjećuje ništa što bi remetilo kolotečinu svakodnevnog života njegovih protagonista.

Uz šarenilo boja i naraciju koja dočarava vedar svijet, u Tadićevu radu prepoznajemo i druge odlike naivnog izraza – slobodno pristupa rješavanju problema prostora i ne uvažava zakone perspektive. Fasciniran mediteranskim svjetlom, Tadić ga pušta da vlada na slikama. Njegove vedute uglavnom izgledaju kao da su slikane za sunčanog ljetnog dana.

Uz ulja na staklu koja su slikana živim koloritom, Tadić radi i crteže tušem na papiru. Crtež mu je smiren, a tanka i precizna linija uvjerljivo prenosi mnoštvo detalja. Njegova usredotočenost na teksture predmeta i strukturalne dijelove arhitekture odvraća gledateljevu pozornost od sadržaja i usmjerava je ka crtežu i njegovom ritmičkom ustroju.

Bez obzira jesu li naslikani ili nacrtani, Tadićevi narativni prizori zrače djetinjom zaigranošću, vedrinom i humorom, a glavna im je uloga slavljenje života u njegovim najjednostavnijim očitovanjima.